Aambeien en huidflapjes
Wat zijn aambeien (hemorroïden) en huidflapjes (marisken, skin tags)
In de anus bevinden zich zwellichamen. Dit is een sponsachtig netwerk van kleine bloedvaten onder het slijmvlies. De zwellichamen zorgen ervoor dat de anus afgesloten is zodat er geen vocht naar buiten kan komen.
Aambeien (hemorroïden) zijn uitgezakte zwellichamen. Deze gaan soms vanzelf weg. Aambeien kunnen in de anus zitten, naar buiten komen of beide. We spreken dan van inwendige of uitwendige aambeien.
Veel mensen hebben in hun dagelijks leven last van aambeien. Ze komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Aambeien zijn onschuldig, niet besmettelijk en kunnen niet kwaadaardig worden.
Wanneer een aambei vanzelf weggaat kan er een huidflapje of huidplooi rondom de anus overblijven, ook wel mariske of skin tag genoemd.
Oorzaak van aambeien
Aambeien ontstaan door een verhoogde druk op de aderen net boven de anus. Hierdoor raken de zwellichamen geïrriteerd, zwellen op en zakken uit. De verhoogde druk op de aderen kan een gevolg zijn van:
- Persen
Als u te hard perst bij harde ontlasting, of als er geen aandrang is, komt er te veel druk op de aderen boven de anus. Ontlasting kan hard worden bij te weinig eten van vezels, te weinig drinken of te weinig bewegen. Bepaalde medicijnen kunnen de ontlasting ook hard maken. - Ophouden van de ontlasting
Als je ontlasting ophoudt, hoopt de ontlasting zich op in de endeldarm. Hierdoor neemt de druk in de aderen boven de anus toe. Stel de ontlasting dus niet uit als je aandrang hebt. - Chronisch hoesten
Tijdens hoesten neem de druk in de aderen boven de anus toe. - Lang staan of veel zitten
Als je lang staat of veel zit en daarbij niet loopt is er een constante hoge druk op aderen boven de anus. - Zwangerschap en bevalling
Tijdens de zwangerschap en de bevalling neemt de druk op de aderen boven de anus toe.
Bij de zwangerschap komt dit door veranderende hormonen, het verhoogde bloedvolume en de druk van de groeiende baarmoeder op de bekkenvaten wat de terugstroom van het bloed uit het bekken moeilijker maakt. - Lichamelijk zwaar werk en veel tillen
De druk in de aderen boven de anus neemt toe, wat het risico op het ontstaan van aambeien verhoogd. - Stress
Stress kan zorgen voor ontregeling van uw ontlastingspatroon en toename van spierspanning in uw lichaam. De ontlasting kan daardoor moeilijker gaan waardoor u gaat persen.
Preventie van aambeien
Eet voldoende vezels, groente en fruit of peulvruchten. Overdrijf het gebruik van vezels niet en kies niet voor grove vezels. Probeert u dit met natuurlijke producten aan te vullen zoals gebroken lijnzaadpitten, gedroogde abrikozen, fruit, lauw water of fruitsap op de nuchtere maag. Voor iedereen kan deze keuze licht verschillend zijn.
Drink voldoende: 1,5 tot 2 liter per dag. Gebruik niet te veel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken en suiker. Deze prikkelen de anus en daar kunt u jeuk en eczeem van krijgen.
Beweeg minimaal een half uur per dag. Bij een zittend of staand beroep regelmatig even tussendoor bewegen.
Gezonde houding op het toilet: rechtop zitten met de knieën wat hoger dan de heupen. Soms is een voetenbankje hiervoor zinvol. Houd uw ontlasting niet op en forceer de stoelgang niet door te persen.
Goede hygiëne na de ontlasting: afspoelen met water of het gebruik van zacht toiletpapier en op het laatst de billen goed droog deppen. Gebruikt u alleen water en geen zeep om irritatie te voorkomen.
Klachten bij aambeien
Aambeien kunnen de volgende klachten geven.
- Bloedverlies
Aambeien bloeden makkelijk omdat de wand makkelijker kapot gaat. Het bloedverlies zit op de ontlasting of komt na de ontlasting. Het wordt niet dóór de ontlasting veroorzaakt. Mogelijk kan de oorzaak van het bloedverlies ook hogerop in de darm zitten.
Bloed bij de ontlasting wordt meestal veroorzaakt door inwendige of uitwendige aambeien. Bloedverlies uit de anus kan echter vele andere oorzaken hebben. Mogelijkheden zijn een fissuur, een abces, een poliep of een oorzaak hoger in de darm. Raadpleeg hierbij altijd uw arts. - Anale pijn
Pijn veroorzaakt door een inwendige aambei die met de ontlasting mee naar buiten komt.
Of als er plotseling een pijnlijke harde bult aan de buitenkant van de anus zit kan er een bloedstolsel in een aambei zitten. Dit heet dan een getromboseerde aambei. - Drukkend gevoel na de stoelgang
Aambeien kunnen soms zo gezwollen zijn dat ze naar buiten puilen. Dit veroorzaakt een drukkend gevoel, vooral tijdens en na de ontlasting. - Zwelling
U kunt het gevoel hebben alsof er iets tussen de billen zit. Dit kan last of zelfs pijn veroorzaken bij bijvoorbeeld het fietsen. - Hygiënische problemen zoals het moeilijk schoon krijgen van de anus na de ontlasting.
- Anale jeuk
Jeuk kan ontstaan door irritatie van de huid door de aambeien of door het niet goed schoon kunnen krijgen van de anus na de ontlasting. - Vochtverlies.
Het slijmvlies dat over de aambei heen ligt raakt geïrriteerd en gaat dan meer slijm aanmaken. Het gevolg is vochtverlies, soms vermengd met bloed of ontlasting.
Marisken kunnen een hygiënisch ongemak geven, jeuk, irritatie en soms een branderig gevoel.
Adviezen bij klachten van aambeien
Anale afscheiding met vocht kan optreden. U kunt dit opvangen met een niet-steriel gaasje tussen de billen. Maandverband wordt vaak wat broeierig.
Als het bloeden van de aambei niet stopt, blijf dan niet op het toilet zitten. Druk de bloeding af met wc papier of een opgerold doekje en gaat u op een harde ondergrond zitten.
Als er een aambei naar buiten komt na de ontlasting probeer deze dan zachtjes terug te duwen. U kunt een lauw-warm zitbadje nemen ter ontspanning van de spieren. Dit vermindert de pijn en u krijgt de aambei makkelijker terug geduwd.
U kan de zwelling van de aambei verminderen door koeling. Er moet altijd een laag tussen het koelelement en de te koelen omgeving zitten. Hiervoor kan u een plastic zakje vullen met appel- of perenstroop en in de vriezer leggen. Als u dit uit de vriezer haalt, kan u dit een eigen vorm blijven geven, zodat het goed tussen de billen gelegd kan worden. U kan ook een maandverbandje in de vriezer leggen en dat ertegenaan houden. U kan de zwelling ook verminderen door gedurende 15 min een gaasje met Xylometazoline neusdruppels er tegenaan te leggen.
Aambeien tijdens de zwangerschap of na de bevalling
Tijdens de zwangerschap kunnen aambeien makkelijker ontstaan door de veranderingen van de hormonen in het lichaam, de bemoeilijking van het terugvloeien van het bloed door groter worden van de baarmoeder en een verhoogd plasmavolume. Tijdens de zwangerschap kan er niet veel aan aambeien worden gedaan. Er kan wel gekoeld worden.
Door het persen tijdens de bevalling kunnen deze aambeien nog meer naar buiten gaan uitpuilen. Gedurende de eerste weken na een bevalling wordt het spontaan verloop afgewacht, want door de veranderingen in het lichaam kunnen de aambeien weer naar binnen trekken. Als er ernstige klachten zijn kunnen er Flavonoïden in hoge dosis voorgeschreven worden en kan er gekoeld worden. Meestal trekken de aambeien vanzelf weg maar er kunnen wel huidflapjes (marisken) overblijven.
Complicaties van niet behandelde aambeien
Als u aambeien niet laat behandelen is er risico op de volgende de complicaties.
- Getromboseerde aambei: Er ontstaat een bloedstolsel in een adertje bij de overgang van de aambei van uitwendig naar inwendig. Dit kan leiden tot acute pijn en meestal een zichtbare donkerrode tot paarse zwelling buiten de anus. Het bloedstolsel kan met plaatselijke verdoving verwijderd worden.
- Afgeknelde uitgezakte hemorroïden: als de inwendige aambeien buiten de anus hangen en worden afgekneld, kan een acute situatie ontstaan.
- Verzakking van het slijmvlies (hemorroïdale prolaps): Er kan voortdurend slijmvlies naar buiten hangen (zonder afknelling) en daardoor onvrijwillig verlies van ontlasting of slijm (incontinentie) optreden.
Getromboseerde aambei
Je spreekt van een getromboseerde aambei wanneer er een bloedstolseltje ontstaat in een adertje net aan de overgang van het inwendige deel van de anus naar het uitwendige deel van de anus. Dit kan heel erg pijnlijk zijn gedurende de hele dag of bij aanraking.
Het bloedstolseltje is ongevaarlijk en kan zich niet verspreiden naar een ander deel van het lichaam.
Het lichaam breekt zo’n bloedstolseltje zelf af over verloop van 1 tot 6 weken.
Als er vroeg na het ontstaan van de pijnklachten een consult plaats vindt kan dit onmiddellijk behandeld worden.
In andere gevallen kunnen wij u helpen door pijnstillers voor te schrijven. Wij schenken ook aandacht aan de mogelijke oorzaak van een getromboseerde aambei.
U kunt zelf de ontlasting zo soepel mogelijk houden met de preventieve adviezen die we geven. U kunt de pijn ook bestrijden met een lauwwarm zitbadje of lauwwarme douche en koeling.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Het behandelproces van aambeien en huidflapjes bestaat uit de volgende onderdelen
- Intake met lichamelijk onderzoek en proctoscopie, en indien mogelijk directe behandeling
- 1 of meerdere behandelingen
- Een telefonische controle
- Een fysieke controle
De intake
De intake voor aambeien vindt altijd in de kliniek plaats en wordt uitgevoerd door een medisch specialist.
Voordat u op gesprek bij de specialist komt, heeft u een vragenlijst gekregen om in te vullen. Deze is bedoeld om uw klachten zo volledig mogelijk in kaart te brengen. Om uw klachten doelgericht te kunnen behandelen helpt het als u zo goed mogelijk de specifieke vragen van de specialist beantwoord. U kunt de vragenlijst(en) eenvoudig via ons cliëntenportaal invullen.
De intake begint met een gesprek over uw algemene gezondheid en uw aambeien. Hierna zal de specialist een lichamelijk onderzoek bij u doen. Eerst wordt aan de buitenkant gekeken of er afwijkingen te zien zijn. Daarna wordt een rectaal toucher uitgevoerd. Dit is een inwendig onderzoek met de vinger waarbij de arts naar afwijkingen voelt. Vervolgens wordt een proctoscopie uitgevoerd. Dit is een kijkonderzoek waarbij via een buisje gekeken wordt naar afwijkingen aan de binnenkant.
Behandelplan
Na het lichamelijk onderzoek bespreekt de specialist het mogelijke behandelplan met u. Er wordt ruimschoots aandacht besteed aan de mogelijke behandelmethode(n) die voor u het meest geschikt zijn, de te verwachten resultaten, de mogelijke complicaties en de controle(s) achteraf. U krijgt dan ook ruimschoots de tijd om vragen te stellen.
Het grote voordeel van Waal Kliniek is dat in 1 afspraak zowel een intake gesprek en het lichamelijk onderzoek wordt gedaan, waarna de specialist samen met u meteen het behandelplan opstelt. In sommige gevallen kunnen aambeien direct behandeld worden tijdens dit onderzoek.
Controle
U krijgt een telefonische controle 1 week na de behandeling.
Acht weken na de behandeling komt u voor controle terug. Er wordt opnieuw een poliklinisch lichamelijk onderzoek en zo nodig een proctoscopie uitgevoerd. Op basis van de resultaten zal het verdere verloop van de behandeling met u worden besproken.
Op indicatie worden controles vroeger ingepland.
Behandeling van aambeien
Voor de behandeling van aambeien zijn diverse behandelmethoden. Welke geschikt is hangt af van het type, locatie en de ernst van de aambei.
Sclerotherapie
Er wordt een vloeistof (polidocanol of Aethoxysclerol) in het uitgezette adertje gespoten waardoor de aambei gaat verschrompelen. Deze behandeling kan uitgevoerd worden zonder verdoving. In veel gevallen kan deze al tijdens de intake, bij het lichamelijk onderzoek, worden uitgevoerd. Tijdens het inspuiten kunt u een brandend of drukkend gevoel ervaren. Soms moet een behandeling herhaald worden. Dit wordt gecontroleerd tijdens de controle afspraak. Dan kan er meestal direct opnieuw behandeld worden.
Rubberbandligatie (RBL) of afbinden met elastiekjes
De aambei wordt afgebonden met een rubber bandje en sterft daardoor af. De aambei en het elastiekje komen na verloop van tijd spontaan weer naar buiten met de ontlasting. Soms moet een behandeling herhaald worden. Dit wordt gecontroleerd tijdens de controle afspraak. Dan kan er meestal direct opnieuw behandeld worden.
U kunt tijdens de behandeling pijn of loze aandrang ervaren. Af en toe treedt een vagale reactie op. Daarbij voelt u zich duizelig en misselijk worden en kan u beginnen te transpireren.
Verwijderen van aambeien door laserbehandeling (Laserhemorrhoidoplastiek , LHP)
De aambeien worden onder plaatselijke verdoving behandeld met een laser waardoor de aambei verschrompelt.
De ingreep kan in zeldzame gevallen ook onder sedatie of algehele narcose plaats vinden.
Operatie van inwendige aambeien (Operatie inwendige hemorroïden)
De aambeien worden operatief verwijderd met behoud van het slijmvlies. Deze behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving maar kan op verzoek ook onder sedatie gebeuren.
Verwijderen van huidflapje (Excisie marisken)
Een huidflapje (marisken) wordt onder plaatselijke verdoving verwijderd. De wond wordt gehecht ter bevordering van het sluiten van de wond. In zeldzame gevallen kan deze behandeling ook onder sedatie of algehele narcose gebeuren. Bij grote marisken of een grote hoeveelheid marisken kan het nodig zijn de behandeling in twee operaties uit te voeren, zodat er na de behandeling geen incontinentie of obstipatie ontstaat door littekenvorming.
Verloop na de behandeling
Na afloop
- Pijn
Na een behandeling van aambeien kunt u enige pijn hebben. Als er pijnstilling is voorgeschreven kunt u deze medicijnen innemen of aanbrengen (bij zalf). Als dat niet het geval is probeert u dan eerst of Paracetamol 1000mg 3 maal per dag afdoende helpt. Werkt dit onvoldoende, dan kunt u daarnaast ook nog Naproxen 275mg 2 maal per dag innemen. Deze medicijnen zijn zonder recept te verkrijgen bij de drogist. Ook kunt u bij pijn u een lauwwarm zitbadje nemen om de kringspier te ontspannen. Dat verlicht de pijn. - Zwelling
Na een anale behandeling kan er een zwelling ontstaan. Deze kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. U kunt de zwelling verminderen door koeling. Let er hierbij op dat er altijd een laag tussen het koelelement en de te koelen omgeving zit. Een goede manier is om een plastic zakje te vullen met appel- of perenstroop en in de vriezer te leggen. Als u dit uit de vriezer haalt kan u dit een eigen vorm blijven geven zodat het goed tussen de billen gelegd kan worden. U kunt ook een maandverbandje in de vriezer leggen en dat ertegenaan houden. U kunt de zwelling verminderen door gedurende 15 min een gaasje met Xylometazoline neusdruppels er tegenaan te leggen. Hierna kan u proberen de aambei nar binnen te duwen. - Bloedverlies
Dit komt vaak voor na de behandeling van aambeien. Dit is in principe niet ernstig en gaat meestal vanzelf over. Als u echter veel bloed verliest adviseren wij u direct contact op te nemen met ons via 088 – 26 26 809.
Na sclerotherapie of rubberbandligatie voor aambeien (hemorroïden)
- Afhankelijk van de behandeling zult u meer of minder last hebben van de behandeling.
Na een sclerotherapie of rubberbandligatie kunt u over het algemeen alle dagelijkse bezigheden blijven doen, en u kunt de volgende dag weer aan het werk. - U kunt na sclerotherapie of rubberbandligatie last hebben van vocht- of bloedverlies, pijn en loze aandrang.
Soms kunt u duizelig worden of hoofdpijn krijgen. U kunt hiervoor pijnstilling gebruiken. - Zorgt u voor een soepele ontlasting na de behandeling door vermelde preventieve maatregelen.
Na een operatie voor aambeien
- Afhankelijk van de behandeling zult u meer of minder last hebben van de behandeling.
U moet er rekening mee houden dat u 1-2 weken niet kunt gaan werken. - Na een operatieve behandeling voor aambeien worden pijnstillers en pijnstillende zalf voorgeschreven om de eerste dagen in te nemen en op de behandelde plek te smeren.
- U kunt geruime tijd last hebben van bloed- en vochtverlies. Dit kunt u opvangen met een gaasje. Als u na de behandeling plotseling veel bloed verliest neemt u dan zo snel mogelijk contact op met ons op via 088 - 26 26 809.
- Aambeien kunnen terug komen bij verhogingen van de druk in het bekkengebied door harde ontlasting, uitgesproken diarree aanvallen, persen en na zwangerschappen of bevallingen of als de hoge druk-component niet weggenomen kan worden.
Tips voor na de behandeling
- Goed spoelen met de douche na de ontlasting. Probeert u niet met toiletpapier te vegen. U kunt eventueel ook een nat washandje gebruiken om er tegenaan te deppen. Na de laatste keer met iets vochtigs te hebben gewerkt kunt u het droogdeppen met toiletpapier.
- Zorgt u ervoor dat u onze preventieve maatregelen naleeft voor een soepele ontlasting.
- We adviseren u op een harde ondergrond te zitten de eerste dagen zolang er zwelling is. Bijvoorbeeld op een houten stoel, op een dienblad of een broodplank of een strak opgerold handdoekje.
- Als er vocht tussen de billen blijft bestaan kunt u hiertussen een gaasje doen. Beter geen maandverbandje gebruiken, dat wordt vaak broeierig.
- Als er hechtingen gebruikt zijn dan lossen deze spontaan op. Als u, bij het losgaan van een hechting, hier veel last van heeft kan u de losse hechting kort afknippen tegen de huid aan.
- Bij gevoel van stuwing raden wij aan om niet te persen. Neem in plaats daarvan een lauwwarm bad om te ontspannen.
- Indien u last heeft van obstipatie of harde ontlasting heeft is het raadzaam om een laxativum te gebruiken als onze preventieve maatregelen niet helpen. U krijgt of van tevoren een recept mee voor een laxativum of u kan zonder recept Lactulose bij de drogist halen.
Vergoeding
- Deze behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar
Mogelijke complicaties na de behandeling van aambeien
Het is mogelijk dat er bijverschijnselen of complicaties ontstaan na de behandeling van aambeien. De meest voorkomende zijn:
- Nabloeding
Dit komt vaak voor na de behandeling van aambeien. Dit is in principe niet ernstig en gaat meestal vanzelf over. Als u echter veel bloed verliest adviseren wij u direct contact op te nemen met ons via 088 – 26 26 809. - Infectie
In zeldzame gevallen kan er een infectie ontstaan. Neemt u contact met ons op als u koorts heeft van meer dan 38,5 graden. - Gelig beslag op de wond
Gelig beslag anaal wijst bijna nooit op een ontsteking. Er komt bij iedereen na een operatieve behandeling gelig beslag op de wond. - Lokale trombose in een adertje
Als u ons vroeg na het ontstaan van de pijnklachten belt en een fysieke controle plaatsvindt kan dit onmiddellijk behandeld worden. In andere gevallen kunnen wij u helpen door pijnstillers voor te schrijven.
Het bloedstolseltje is ongevaarlijk en kan zich niet verspreiden naar een ander deel van het lichaam.
Het lichaam breekt zo’n bloedstolseltje zelf af over verloop van 1 tot 6 weken. - Een gestoorde wondgenezing
Bij de controle kan er besloten worden te behandelen met een zalf die de doorbloeding verbeterd, waardoor het wondje makkelijker kan genezen. - Pijn
Na een behandeling van aambeien kunt u enige pijn hebben. Als er pijnstilling is voorgeschreven kunt u deze medicijnen innemen of aanbrengen (bij zalf). Als dat niet het geval is probeert u dan eerst of Paracetamol 1000mg 3 maal per dag afdoende helpt. Werkt dit onvoldoende, dan kunt u daarnaast ook nog Naproxen 275mg 2 maal per dag innemen. Deze medicijnen zijn zonder recept te verkrijgen bij de drogist. Ook kunt u bij pijn u een lauwwarm zitbadje nemen om de kringspier te ontspannen. Dat verlicht de pijn. - Zwelling
Na een anale behandeling kan er een zwelling ontstaan. Deze kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. U kunt de zwelling verminderen door koeling. Let er hierbij op dat er altijd een laag tussen het koelelement en de te koelen omgeving zit. Een goede manier is om een plastic zakje te vullen met appel- of perenstroop en in de vriezer te leggen. Als u dit uit de vriezer haalt kan u dit een eigen vorm blijven geven zodat het goed tussen de billen gelegd kan worden. U kunt ook een maandverbandje in de vriezer leggen en dat ertegenaan houden. U kunt de zwelling verminderen door gedurende 15 min een gaasje met Xylometazoline neusdruppels er tegenaan te leggen. Hierna kan u proberen de aambei naar binnen te duwen. - Grieperig gevoel
De avond na de ingreep kan u zich wat ‘grieperig’ voelen. Dit is niet ernstig en gaat vanzelf over. - Incontinentie
Incontinentie komt in principe niet voor na operaties voor aambeien. Wel kunt u een verminderd gevoel anaal overhouden. De spier wordt altijd tijdens de intake gecontroleerd tijdens het rectaal toucher om te zorgen dat er geen incontinentie ontstaat.
Kans op terugkomen van aambeien
U kunt de kans op het terugkomen van aambeien verkleinen als u de preventieve tips opvolgt en uw ontlasting normaal is.
Heeft u klachten? Blijf er niet mee rondlopen!

Maak vandaag nog een afspraak
Wilt u een afspraak maken? Of heeft u vragen?
Bel ons via 088 - 26 26 800
of stuur ons uw gegevens en wij nemen vervolgens contact met u op.