Haarnestcyste
Wat is een haarnestcyste (sinus pilonidalis) met of zonder abces
Dit is een met haar gevulde holte in de bilspleet die met de huid in verbinding staat met een gangetje (de fistel). Deze fistel(s) zijn aan de oppervlakte te herkennen als kleine gaatjes of een intrekking van de huid. In deze holte kan er gemakkelijk een ontsteking ontstaan.
Oorzaak van haarnestcyste (sinus pilonidalis)
Waarschijnlijk begint de aandoening met het ingroeien van haar, waardoor een ontsteking met abces (ophoping van pus) ontstaat. Dit ontlast zich via een gangetje naar de huid. Het kan voorkomen bij behaarde mannen, maar vermoedelijk ook bij jonge vrouwen met lang haar. De aandoening komt meestal bij jonge mensen voor.
Preventie van haarnestcyste (sinus pilonidalis)
Wat kunt u doen om een haarnestcyste te voorkomen.
- Regelmatig ontharen. Behaarde mannen zouden zich definitief kunnen laten ontharen.
- Goede hygiëne om losse haartjes weg te spoelen
Klachten en symptomen bij haarnestcyste (sinus pilonidalis)
De meest voorkomende klachten zijn vocht, slijm- of pusverlies via de fistel, pijn bij zitten of bukken. Soms kan een ontsteking of abces ontstaan in de holte met koorts en sommige cliënten hebben helemaal geen klachten. De klachten kunnen wisselend zijn over verloop van tijd afhankelijk van de mate van ontsteking.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Het behandelproces van een haarnestcyste bestaat uit de volgende onderdelen
- Intake met lichamelijk onderzoek, eventueel met echografie
- 1 of meerdere behandelingen
- Een telefonische controle
- Een fysieke controle
De intake
De intake voor een haarnestcyste vindt altijd in de kliniek plaats en wordt uitgevoerd door een medisch specialist.
Voordat u op gesprek bij de specialist komt, heeft u een vragenlijst gekregen om in te vullen. Deze is bedoeld om uw klachten zo volledig mogelijk in kaart te brengen. Om uw klachten doelgericht te kunnen behandelen helpt het als u zo goed mogelijk de specifieke vragen van de specialist beantwoord. U kunt de vragenlijst(en) eenvoudig via ons cliëntenportaal invullen.
De intake begint met een gesprek over uw algemene gezondheid en uw klachten. Hierna zal de specialist een lichamelijk onderzoek bij u doen dat bestaat uit een uitwendige inspectie. In enkele gevallen wordt een echografie uitgevoerd om de abcesholte en de fistelgang(-etjes) te bekijken.
Behandelplan
Na het lichamelijk onderzoek bespreekt de specialist het mogelijke behandelplan met u. Er wordt ruimschoots aandacht besteed aan de mogelijke behandelmethode(n) die voor u het meest geschikt zijn, de te verwachten resultaten, de mogelijke complicaties en de controle(s) achteraf. U krijgt dan ook ruimschoots de tijd om vragen te stellen.
Het grote voordeel van Waal Kliniek is dat in 1 afspraak zowel een intake gesprek en het lichamelijk onderzoek wordt gedaan, waarna de specialist samen met u meteen het behandelplan opstelt.
Controle
U krijgt een telefonische controle 1 week na de behandeling. Behalve bij een minimaal invasieve procedure met de laser (SiLac), dan volgt na 1 week een wondcontrole waarbij de wonden nog extra schoon gemaakt worden door de specialist
Acht weken na de behandeling komt u voor controle terug en wordt opnieuw een poliklinisch lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Het verdere verloop wordt dan met u besproken. Op indicatie worden controles vroeger ingepland.
Behandeling van haarnestcyste (sinus pilonidalis)
De behandeling is afhankelijk van de aan-of afwezigheid van een ontsteking en de grootte van de cyste. Er zijn meerdere mogelijkheden:
Zonder ontsteking, minimaal invasieve behandelingen voor een haarnestcyste (sinus pilonidalis)
Pit picking
De fistelgangen worden met een appelboortje verwijderd en de abcesholte wordt schoon gemaakt. De wonden worden open gelaten en genezen vanzelf.
Deze behandeling kan onder lokale verdoving plaats vinden.
Laserbehandeling (SiLac)
De fistelgangen worden met een appelboortje verwijderd, de holte wordt schoon gemaakt en door de hitte van de laser verschrompelen de wanden van de holte naar elkaar toe.
Deze behandeling kan onder lokale verdoving plaats vinden.
Zonder ontsteking, uitgebreide chirurgische behandeling voor een haarnestcyste (sinus pilonidalis)
Excisie van de cyste
Chirurgische verwijdering van de gehele holte. Deze wordt soms open gelaten of kan dicht gemaakt worden met een asymmetrische huidflap of een Limberg-plastiek
Deze behandeling wordt onder sedatie gedaan.
Met ontsteking, mogelijke behandelingen voor een haarnestcyste (sinus pilonidalis)
Medicijnen
Als er geen abces aanwezig is maar alleen een ontsteking kan er met antibiotica (Augmentin 625 mg 2x daags gedurende 5 dagen) worden behandeld.
Drainage
Bij de aanwezigheid van een abces volgt een drainage en open laten van de wond. In tweede instantie kan er dan een vervolg behandeling gebeuren, maar dat is niet altijd noodzakelijk.
Verloop na de behandeling
Na afloop
- Over het algemeen kunt u 1-2 weken na een minimaal invasieve behandeling weer aan het werk. Bij een uitgebreidere operatie kan dit wat langer duren.
Vergoeding
- Deze behandelingen worden vergoed door uw zorgverzekeraar
Mogelijke complicaties na de behandeling van haarnestcyste (sinus pilonidalis)
Het is mogelijk dat er bijverschijnselen of complicaties ontstaan na de behandeling van een haarnestcyste. De meest voorkomende zijn:
- Wondinfectie
Wondinfectie kan ontstaan als de wondjes te vroeg dicht gaan of als de wond gesloten is na de behandeling. Kenmerken hiervoor zijn koorts, pijn, roodheid, zwelling en soms pus uit de wond. Neemt u in zo’n geval contact met ons op via 088 26 26 809. - Langzame wondgenezing met ontwikkeling van wild vlees (hypergranulatiewweefsel)
Dit kan behandeld worden met medicijnen (met zilvernitraat of een zalf op basis van antibiotica en corticosteroïden). - Nabloeding
Dit kan voorkomen na de behandeling. Dit is in principe niet ernstig en gaat meestal vanzelf over. Als u echter veel bloed verliest adviseren wij u direct contact op te nemen met ons via 088 – 26 26 809. - Infectie
In zeldzame gevallen kan er een infectie ontstaan. Neemt u contact met ons op als u koorts heeft van meer dan 38,5 graden. - Pijn
Na een behandeling van een haarnestcyste kunt u pijn hebben. Als er pijnstilling is voorgeschreven kunt u deze medicijnen innemen of aanbrengen (bij zalf). Als dat niet het geval is probeert u dan eerst of Paracetamol 1000mg 3 maal per dag afdoende helpt. Werkt dit onvoldoende, dan kunt u daarnaast ook nog Naproxen 275mg 2 maal per dag innemen. Deze medicijnen zijn zonder recept te verkrijgen bij de drogist. Ook kunt u bij pijn een lauwwarm zitbadje nemen om de kringspier te ontspannen. Dat verlicht de pijn.
Kans op terugkomen van haarnestcyste (sinus pilonidalis)
Er is gemiddeld 60% kans dat er over verloop van 5 jaar een nieuwe haarnestcyste (recidief) ontstaat.
De kans dat er een nieuwe haarnestcyste ontstaat is groter bij overmatige beharing.
Heeft u klachten? Blijf er niet mee rondlopen!

Maak vandaag nog een afspraak
Wilt u een afspraak maken? Of heeft u vragen?
Bel ons via 088 - 26 26 800
of stuur ons uw gegevens en wij nemen vervolgens contact met u op.