Anogenitale wratten
Wat zijn anogenitale wratten (condylomata acuminata)
Anogenitale wratten zijn roze of grijswitte wratjes rond de anus, penis of vagina. Soms verdwijnen ze vanzelf, maar dat kan wel tot 2 jaar duren. Ze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is heel besmettelijk en is seksueel overdraagbaar.
Oorzaak van anogenitale wratten (condylomata acuminata)
Anogenitale wratten (condylomata acuminata) zijn seksueel overdraagbaar en worden daarom gezien als een SOA. Ze hoeven niet zichtbaar te zijn. Er zijn ook stille dragers van het HPV-virus. De kans om besmet te worden door de partner bedraagt 60-80%
Preventie van anogenitale wratten (condylomata acuminata)
Mensen die ‘veilig vrijen’ zoals mensen met een vaste partner of mensen die condooms gebruiken hebben minder kans het HPV virus op te lopen.
Door kleine huidbeschadigingen kan het HPV-virus zich verspreiden, dus niet scheren in dit gebied.
Het is verstandig om onderzoek naar SOA’s bij uzelf en uw partner te laten doen.
Klachten bij anogenitale wratten (condylomata acuminata)
De meest voorkomende klachten zijn jeuk, pijn of een branderig gevoel rondom de anus.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Het behandelproces van anogenitale wratten bestaat uit de volgende onderdelen
- Intake met lichamelijk onderzoek en proctoscopie
- 1 of meerdere behandelingen
- Een telefonische controle
- Een fysieke controle
De intake
De intake voor anogenitale wratten vindt altijd in de kliniek plaats en wordt uitgevoerd door een medisch specialist.
Voordat u op gesprek bij de specialist komt, heeft u een vragenlijst gekregen om in te vullen. Deze is bedoeld om uw klachten zo volledig mogelijk in kaart te brengen. Om uw klachten doelgericht te kunnen behandelen helpt het als u zo goed mogelijk de specifieke vragen van de specialist beantwoord. U kunt de vragenlijst(en) eenvoudig via ons cliëntenportaal invullen.
De intake begint met een gesprek over uw algemene gezondheid en uw klachten. Hierna zal de specialist een lichamelijk onderzoek bij u doen. Er wordt aan de buitenkant gekeken of er afwijkingen te zien zijn met een inspectie van het anogenitale gebied.
Behandelplan
Na het lichamelijk onderzoek bespreekt de specialist het mogelijke behandelplan met u. Er wordt ruimschoots aandacht besteed aan de mogelijke behandelmethode(n) die voor u het meest geschikt zijn, de te verwachten resultaten, de mogelijke complicaties en de controle(s) achteraf. U krijgt dan ook ruimschoots de tijd om vragen te stellen.
Het grote voordeel van Waal Kliniek is dat in 1 afspraak zowel een intake gesprek en het lichamelijk onderzoek wordt gedaan, waarna de specialist samen met u meteen het behandelplan opstelt.
Controle
U krijgt een telefonische controle 1 week na de behandeling.
Acht weken na de behandeling komt u voor controle terug. Er wordt opnieuw een poliklinisch lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Op basis van de resultaten zal het verdere verloop van de behandeling met u worden besproken.
Op indicatie worden controles vroeger ingepland.
Behandeling van anogenitale wratten (condylomata acuminata)
Medicijnen
De specialist kan een crème , vloeistof of zalf voorschrijven (podofyllotoxine, imiquimod of sinecathechecine).
Elektrochirurgie
De anogenitale wratten kunnen worden verwijderd met elektrochirurgie onder plaatselijke verdoving of bij uitgebreide letsels onder sedatie met elektrochirurgie. Met elektrochirurgie worden de wratten weggeschroeit. Op het moment van behandeling kunnen zich al nieuwe wratjes aan het vormen zijn. Daarom is vaak een tweede behandeling na enkele weken nodig. De wratten kunnen blijven terugkomen zolang het virus nog in uw lichaam aanwezig is
Verloop na de behandeling
Er zijn soms meerdere behandelingen noodzakelijk om de wratten volledig weg te krijgen. Naderhand zijn de anogenitale wratten niet meer zichtbaar ter hoogte van de huid, maar het is dan niet duidelijk of het HPV-virus nog in uw huid aanwezig is. Als u binnen de eerste 6 maanden na de behandeling geen nieuwe anogenitale wratten hebt gekregen wordt er aangenomen dat u niet meer besmettelijk bent.
Er bestaat natuurlijk de kans dat iemand u opnieuw besmet met het HPV-virus.
Na afloop
- Na de behandeling mag u na een aantal dagen, op geleide van de pijnklachten, de dagelijkse activiteiten en het sporten weer hervatten.
Vergoeding
- Deze behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar.
Tips voor na de behandeling
Goed spoelen met de douche na de ontlasting. Probeert u niet met toiletpapier te vegen. U kunt eventueel ook een nat washandje gebruiken om er tegenaan te deppen. Na de laatste keer met iets vochtigs te hebben gewerkt kunt u het droogdeppen met toiletpapier.
Zorgt u ervoor dat u onze preventieve maatregelen naleeft voor een soepele ontlasting.
Mogelijke complicaties na de behandeling van anogenitale wratten (condylomata acuminata)
Het is mogelijk dat er bijverschijnselen of complicaties ontstaan na de behandeling van anogenitale wratten. De meest voorkomende zijn:
- Nabloeding
Dit komt voor na de behandeling van anogenitale wratten. Dit is in principe niet ernstig en gaat meestal vanzelf over. Als u echter veel bloed verliest adviseren wij u direct contact op te nemen met ons via 088 – 26 26 809. - Infectie.
In zeldzame gevallen kan er een infectie ontstaan. Hierop is meer kans bij krabben aan de wondjes. Neemt u contact met ons op als u koorts heeft van meer dan 38,5 graden. - Littekenvorming
Het is mogelijk dat er littekenvorming ontstaat.
Kans op terugkomen van anogenitale wratten
Er bestaat de kans dat iemand u opnieuw besmet met het HPV-virus.
Heeft u klachten? Blijf er niet mee rondlopen!

Maak vandaag nog een afspraak
Wilt u een afspraak maken? Of heeft u vragen?
Bel ons via 088 - 26 26 800
of stuur ons uw gegevens en wij nemen vervolgens contact met u op.