Anale poliepen & gezwellen
Wat zijn anale poliepen en goedaardige gezwellen (hypergranulatieweefsel, pseudopoliepen
Anale poliepen zijn goedaardige gezwellen. Soms worden anale poliepen en andere goedaardige gezwellen verward met aambeien. Het gaat om goedaardige gezwellen die geen of verschillende klachten kunnen veroorzaken.
Oorzaak van anale poliepen en goedaardige gezwellen
Deze kunnen ontstaan als reactie op een andere anale of darmaandoening.
Preventie van anale poliepen en goedaardige gezwellen
U kunt hier zelf weinig aan doen.
Klachten bij anale poliepen en goedaardige gezwellen
Anale poliepen en goedaardige gezwellen kunnen wel of geen klachten geven.
Als ze klachten geven kan het gaan om zwelling, bloed- of vochtverlies, pijn, jeuk of valse aandrang.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Het behandelproces van anale poliepen en goedaardige gezwellen bestaat uit de volgende onderdelen
- Intake met lichamelijk onderzoek en proctoscopie
- 1 of meerdere behandelingen
- Een telefonische controle
- Een fysieke controle
De intake
De intake voor anale poliepen en goedaardige gezwellen vindt altijd in de kliniek plaats en wordt uitgevoerd door een medisch specialist.
Voordat u op gesprek bij de specialist komt, heeft u een vragenlijst gekregen om in te vullen. Deze is bedoeld om uw klachten zo volledig mogelijk in kaart te brengen. Om uw klachten doelgericht te kunnen behandelen helpt het als u zo goed mogelijk de specifieke vragen van de specialist beantwoord. U kunt de vragenlijst(en) eenvoudig via ons cliëntenportaal invullen.
De intake begint met een gesprek over uw algemene gezondheid en uw klachten. Hierna zal de specialist een lichamelijk onderzoek bij u doen. Eerst wordt aan de buitenkant gekeken of er afwijkingen te zien zijn. Daarna wordt een rectaal toucher uitgevoerd. Dit is een inwendig onderzoek met de vinger waarbij de arts naar afwijkingen voelt. Vervolgens wordt een proctoscopie uitgevoerd. Dit is een kijkonderzoek waarbij via een buisje gekeken wordt naar afwijkingen aan de binnenkant.
Behandelplan
Na het lichamelijk onderzoek bespreekt de specialist het mogelijke behandelplan met u. Er wordt ruimschoots aandacht besteed aan de mogelijke behandelmethode(n) die voor u het meest geschikt zijn, de te verwachten resultaten, de mogelijke complicaties en de controle(s) achteraf. U krijgt dan ook ruimschoots de tijd om vragen te stellen.
Het grote voordeel van Waal Kliniek is dat in 1 afspraak zowel een intake gesprek en het lichamelijk onderzoek wordt gedaan, waarna de specialist samen met u meteen het behandelplan opstelt.
Controle
U krijgt een telefonische controle 1 week na de behandeling.
Acht weken na de behandeling komt u voor controle terug. Er wordt opnieuw een poliklinisch lichamelijk onderzoek en zo nodig een proctoscopie uitgevoerd. Op basis van de resultaten zal het verdere verloop van de behandeling met u worden besproken.
Op indicatie worden controles vroeger ingepland.
Behandeling van anale poliepen en goedaardige gezwellen
De anale poliep of gezwel wordt verwijderd via een excisie. Deze behandeling wordt uitgevoerd onder plaatstelijke verdoving. De wond wordt gehecht.
Verloop na de behandeling
Na afloop
- Het kan zijn dat u enige tijd na een behandeling om de anale poliepen of andere goedaardige gezwellen te verwijderen juist meer last van de klachten heeft als ervoor.
Vergoeding
- Deze behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar
Mogelijke complicaties na de behandeling van anale poliepen en goedaardige gezwellen
Het is mogelijk dat er bijverschijnselen of complicaties ontstaan na de behandeling van aambeien. De meest voorkomende zijn:
- Nabloeding
U kunt geruime tijd last houden van bloed- en vochtverlies. Als u echter veel bloed verliest adviseren wij u direct contact op te nemen met ons via 088 – 26 26 809. - Infectie.
In zeldzame gevallen kan er een infectie ontstaan. Neemt u contact met ons op als u koorts heeft van meer dan 38,5 graden. - Pijn
Na een behandeling van anale poliepen en gezwellen kunt u enige pijn hebben. Als er pijnstilling is voorgeschreven kunt u deze medicijnen innemen of aanbrengen (bij zalf). Als dat niet het geval is probeert u dan eerst of Paracetamol 1000mg 3 maal per dag afdoende helpt. Werkt dit onvoldoende, dan kunt u daarnaast ook nog Naproxen 275mg 2 maal per dag innemen. Deze medicijnen zijn zonder recept te verkrijgen bij de drogist. Ook kunt u bij pijn u een lauwwarm zitbadje nemen om de kringspier te ontspannen. Dat verlicht de pijn. - Zwelling
Na een anale behandeling kan er een zwelling ontstaan. Deze kan pijnlijk zijn en branderig aanvoelen. U kunt de zwelling verminderen door koeling. Let er hierbij op dat er altijd een laag tussen het koelelement en de te koelen omgeving zit. Een goede manier is om een plastic zakje te vullen met appel- of perenstroop en in de vriezer te leggen. Als u dit uit de vriezer haalt kan u dit een eigen vorm blijven geven zodat het goed tussen de billen gelegd kan worden. U kunt ook een maandverbandje in de vriezer leggen en dat ertegenaan houden. U kunt de zwelling verminderen door gedurende 15 min een gaasje met Xylometazoline neusdruppels er tegenaan te leggen.
Heeft u klachten? Blijf er niet mee rondlopen!

Maak vandaag nog een afspraak
Wilt u een afspraak maken? Of heeft u vragen?
Bel ons via 088 - 26 26 800
of stuur ons uw gegevens en wij nemen vervolgens contact met u op.